"Auschwitzbord gestolen om terreuraanslag te bekostigen"

Het metalen bord met opschrift 'Arbeit macht frei' zou afgelopen week uit het vroegere concentratiekamp Auschwitz zijn gestolen om een geplande terroristische aanval tegen de Zweedse premier en het parlement door een neonazistische organisatie te bekostigen. Dat schrijven Zweedse media.

jrosquin

De Zweedse politie kreeg informatie binnen dat een leider van een Zweedse neonazigroepering het smeedijzeren bord had laten stelen om het vervolgens door te verkopen aan een verzamelaar in Engeland, Zweden of de Verenigde Staten. Die zou miljoenen veil hebben gehad voor het historische bord boven de ingang van het werkkamp uit de Tweede Wereldoorlog.

Met de opbrengst zouden de voorbereidingen van een aanslag op de woning van de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt en op het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken worden bekostigd.

Het metalen bord werd vorige week vrijdag gestolen. Enkele dagen later werd het teruggevonden in een bos. Het bord was in drie stukken gezaagd. Kort daarop werden vijf verdachten opgepakt.