Hervorming gezondheidszorg goedgekeurd in Amerikaanse Senaat

De hervorming van de gezondheidszorg is donderdag goedgekeurd in de Amerikaanse Senaat. Als die hervorming in werking treedt, krijgen meer dan 30 miljoen Amerikanen een ziekteverzekering.

ikerremans

Vooral voor de Amerikaanse president Barack Obama is de hervorming van de gezondheidszorg belangrijk. Hij had er immers prioriteit van gemaakt tijdens zijn verkiezingscampagne. 60 senatoren stemden voor, 39 tegen het wetsvoorstel.

Geslacht of achtergrond

Het programma zal de komende tien jaar zo'n 871 miljard dollar kosten. Ook minder gegoede Amerikanen moeten door de hervorming een ziekteverzekering kunnen afsluiten. Bovendien mogen verzekeringsfirma's geen verzekering meer weigeren aan iemand met gezondheidsproblemen.

Geslacht of medische achtergrond mogen ook geen reden meer zijn voor hogere premies. Het is al van de jaren zestig geleden dat er nog eens zo'n grote hervorming werd doorgevoerd in de gezondheidssector van de VS.

Obama moet nu nog een wet ondertekenen, maar dat kan pas als de verschillen in de beide wetsvoorstellen, Huis van Afgevaardigden en Senaat, verzoend zijn. Waarschijnlijk gebeurt dat nog voor eind januari.

Meer over Barack Obama