Het weer voor donderdag 24 december

Vanochtend vriest het overal met minima tussen -8°C boven het sneeuwdek in het noordoosten van de provincie en -4°C in het zuiden. Namiddag klimt de temperatuur 1 of 2 graden boven het vriespunt uit. Voormiddag zijn er nog brede opklaringen maar namiddag wordt het betrokken en in de avond arriveert een neerslagzone vanuit het zuiden.

rweytjens_fr

Vanwege de positieve temperaturen op grotere hoogte en hoge luchtvochtigheid zal dit voor ons, Limburgers, gewoon regen zijn. Maar omdat het aan de bodem nog vriest bestaat er dus een grote kans op ijzel en spekgladde wegen waar niet gestrooid is. In de loop van de nacht worden de bovenluchten wat kouder en kan de neerslag een winters karakter krijgen. Ik vrees echter dat het resterende sneeuwdek, dat in het noorden van Limburg momenteel nog meer dan 5cm bedraagt, door de regen grotendeels zal verdwenen zijn tegen Kerstochtend. Een prachtige witte Kerst zien we aan onze neus voorbij gaan doordat een depressiekern vannacht 100km te westelijk passeert. Zó weinig scheelt het. De kans dat de depressie uiteindelijk toch nog voldoende oostelijk passeert is minimaal geworden en we hebben dus een echt kerstwonder nodig om de Limburgse landschappen alsnog wit te toveren.

Op Kerstdag schommelt de temperatuur in de ochtend net boven het vriespunt. Eerst kan er nog wat regen of smeltende sneeuw vallen. Namiddag blijft het waarschijnlijk droog met dooitemperaturen tot +3°C. Er komt een matige westenwind te staan waardoor het waterkoude weer nog wat onaangenamer zal aanvoelen.

Zaterdagochtend kan het opnieuw een graadje vriezen. Overdag loopt de temperatuur op naar een graad of 4. Het blijft overwegend droog, al is een winterse bui niet uitgesloten. Er waait een matige wind uit het zuidwesten.

Zondagochtend ligt de temperatuur waarschijnlijk net boven het vriespunt. Namiddag wordt het ongeveer 5 graden. Verspreid kunnen er een aantal buien vallen maar meestal blijft het droog. De wind waait nog steeds matig uit zuidwestelijke richting.

Begin volgende week wordt het nog wat zachter met soms veel regen.

Op langere termijn echter laten de weermodellen de winter terugkeren, mogelijk nog vooraleer we aan het nieuwe jaar zijn begonnen.

Ruben Weytjens

Niet te missen