Kamer koopt gebouwencomplex na 4 jaar voor 6 keer vraagprijs

De Kamer heeft een gebouwencomplex gekocht met een prijskaartje van 139,5 miljoen euro. Extra pijnlijk in deze tijden van crisis wordt het wanneer we weten dat hetzelfde complex vier jaar geleden nog voor 22,5 miljoen euro te koop stond.

ikerremans

Het gebouwencomplex werd gekocht omdat alle diensten van de Kamer in de toekomst onder één dak zouden moeten komen.

Te groot en te duur

In 2005 ontdekte toenmalig Kamervoorzitter Herman De Croo (Open Vld) een verzameling gebouwen vlak achter het federaal parlement. Daar zetelden toen onder andere het Belgische Staatsblad en het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

De Regie der Gebouwen verkocht het complex voor 22,5 miljoen euro, maar de Kamer was niet geïnteresseerd wegens te duur en te groot. Uiteindelijk werd het verkocht aan vastgoedgigant Immobel voor 32 miljoen euro.

Nu, vier jaar later, heeft de Kamer de verkoopsakte van het pand ondertekend. Een van de gebouwen werd gerenoveerd door Immobel en de vraagprijs ging de hoogte in. De vastgoedgigant zette de gebouwen opnieuw te koop voor de ronde som van 139,5 miljoen euro.

Kleine impact

"In tijden waarin elke uitgave belangrijk is, is het een zeer grote uitgave", zegt Johnn Crombez van sp.a. "Als men wil rationaliseren, moet men iets ondernemen waarbij de impact op de begroting niets of klein is."

Huidig Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) is wel tevreden over de aankoop. Heel wat diensten zullen in het nieuwe pand hoge huurkosten uitsparen en een deel van de gebouwen zal ook gewoon weer verkocht worden.