Fruitteler verliest in 2009 kwart van inkomen

“2009 is voor de fruitsector een jaar om snel te vergeten”, zegt Renaat Kuipers, directeur van Veiling Haspengouw. De telers hebben dit jaar een kwart minder verdiend dan in een normaal jaar. Maar de verwerking van fruit is wel booming business: dit jaar zijn er al 100 extra jobs bijgekomen en er is nog werk op komst.

De lage appelprijzen zijn de schuld van alles. Boeren kregen voor hun appels dit jaar gemiddeld 32 cent per kilo, vorig jaar was dat nog 52 cent.

Voor de peren kregen ze 10 procent minder. Aardbeien deden het dan weer goed: hiervoor vingen de boeren 10 procent meer. “Globaal gezien is dit het slechtste jaar sinds 1992. Uitzondering zijn de clubappels als kanzi en greenstar die wel stand hebben gehouden.”

“De enige reden waarom bedrijven het hoofd nog boven water houden, is omdat ze vergeleken met ‘92 beter en meer produceren én omdat de bedrijven groter zijn geworden”, zegt Luc Vanoirbeek van de Boerenbond. “De aanplant van fruit is op 16.000 hectare gebleven.”

Fruitsalades

Diversifiëren is het sleutelwoord bij Veiling Haspengouw. Ze verhandelen niet alleen fruit, maar ze kweken ook bomen en verpakken en versnijden fruit. Dat doen ze ofwel zelf of ze participeren in bedrijven.

“Dit jaar hebben we onze peren- en appelenverpakkinginstallatie in gebruik genomen. Via dochterbedrijven hebben we zo een hondertal jobs gecreëerd”, zegt Renaat Kuipers. En de markt blijft groeien. Fruti Fresh is het laatste bedrijf waarin ze hebben geïnvesteerd. Dit bedrijf is een maand geleden vanuit Halle (Vlaams-Brabant) naar het Haspengoudcenter in Sint-Truiden verhuisd.

De flamboyante Kris Huygh heeft de eerste 20 jaar van zijn carrière de mensen voorgebakken brood leren eten en heeft zich daarna op verse fruitsalades en sapjes gestort. Ze zijn nu marktleider in verse salades. “We leveren die aan Brussels Airlines, aan verschillende supermarkten, ziekenhuizen en rusthuizen. Maar ook aan dure restaurants. Want het is goedkoper om bij ons meloenparels te kopen dan ze door een dure chef te laten draaien. We zijn - op Chiquita na - het enige bedrijf dat niets toevoegt aan fruit. Bij ons dus geen extra suiker, siropen of bewaarmiddelen. Alleen vers fruit. Het beste fruit, de zoetste ananassen, meloenen, mango’s en aardbeien. Voor appels gebruiken we greenstar en jonagold. We zijn naar hier verhuisd omdat we in Limburg logistiek beter zitten dan in Brussel. Van hieruit kunnen we Duitsland bedienen. We willen in drie jaar tijd onze omzet verdubbelen en zo 40 mensen extra in dienst nemen.”

Jozef CROUGHS

Liliana CASAGRANDE


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio