"Astana had verboden materiaal op zak tijdens Tour 2009"

Slecht nieuws voor Tourwinnaar Alberto Contador. Zijn ploeg Astana had tijdens de voorbije Tour de France bloedtransfusiekits op zak. Die kits zijn verboden materiaal volgens het Wereldantidopingagentschap (WADA).

ikerremans

Het parket van Parijs heeft het materiaal onderzocht en vastgesteld dat het wel degelijk om bloedtransfusiekits gaat. Bloedtransfusie is absoluut verboden door het WADA.

Het bezit van een verboden middel (door een ploeg of sporter) staat voor het Wereldantidopingagentschap dan ook gelijk aan een overtreding van de antidopingwetgeving.

Overtreding

Echte dopingproducten werden voorlopig nog niet gevonden, maar de Franstalige krant Le Monde laat wel weten dat er bloeddrukremmers in beslag zijn genomen. Die zijn niet verboden, maar zijn wel aangewezen om een hoge bloeddruk te behandelen, na een bloedtransfusie of het gebruik van epo bijvoorbeeld.

Zeven renners

Uit de analyse van het medische materiaal kwamen zeven verschillende profielen naar boven. Om welke renners het gaat, kan pas duidelijk worden als het Franse gerecht de bloedprofielen uit hun biologisch paspoort in handen krijgt.

De Kazachse wielerploeg scoorde tijdens de Tour niet alleen met eindwinnaar Alberto Contador, maar ook met de hele ploeg in het ploegenklassement. Bovendien werd voormalig Astana-renner Lance Armstrong derde.