Vranken-Pommery haalt 35,9 miljoen euro op

De beursgenoteerde drankengroep Vranken-Pommery Monopole heeft zijn beoogde 35,9 miljoen euro aan vers geld binnen. Er was zelfs iets meer belangstelling voor de nieuwe aandelen dan er aanbod was.

jvangeyte

De totale vraag naar nieuwe aandelen bedroeg 39,1 miljoen euro. Dit komt neer op een overinschrijving met 9%, of meer dan 3,6 miljoen euro. Daardoor zal niet iedereen zijn gevraagde pakket volledig krijgen.

Wijndomein

Met het opgehaalde geld wil het bedrijf de overname bekostigen van de vennootschap Camarguaise de Participations, waarvan de enige activiteit het beheer is van 95% van de aandelen in Domaines Listel. Die bezit vandaag één van de grootste wijngebieden in Europa. Het gaat om ongeveer 3.800 ha grond, waarvan meer dan 2.000 ha wijngaard. De grootste domeinen zijn Château de Villeroy, in de Golfe du Lion, de domainen Jarras, Château Saint-Jean, Daladel en Sylve in Petite Camargue, en het Château la Gordonne , in het hart van de Côtes de Provence.

Hoofdaandeelhouder CHC heeft de kapitaaloperatie gevolgd. Hij bezit nu 70,9% van de aandelen.

Champagnes

Vranken-Pommery Monopole is de tweede speler in Champagne. Zijn portefeuille van grote merken omvat vranken en de Cuvées Diamant en Demoiselle, Pommery en de Cuvées Louise en Pop, Charles Lafitte en Heidsieck & Co. Voorts is het bedrijf eigenaar van de topmerken in port Rozès en Sao Pedro. En tot slot is zorgt het voor de distributie van roséwijnen met de Vins des Sables - gris de gris – de Domaines Listel en de Vins de Provence -rosé- Château La Gordonne.

In 2008 boekte Vranken-Pommery Monopole een omzet van 285,8 miljoen euro.

JVG