Aantal werkzoekenden sterkst toegenomen in Genk

Sinds het begin van de economische crisis in september 2008 is het aantal werkzoekenden sterk toegenomen. Vooral in Genk, Kortrijk en Sint-Niklaas had de crisis een merkbaar effect op het aantal werkzoekenden.

Jrosquin

Tussen september 2008 en mei 2009 waren er 17,7 procent meer werkzoekenden in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit de statistieken van de VDAB.

Genk was van de dertien Vlaamse centrumsteden de stad waar de crisis de grootste impact had. In de Limburgse stad was er een stijging van het aantal werkzoekenden met 29,1 procent. Op plaats twee en drie staan Kortrijk en Sint-Niklaas met respectievelijk 24,5 procent en 22,7 procent. In Leuven (+14,1%) en Gent (+13,7%) richt de crisis iets minder schade aan.

Uitstroomkansen jongeren dalen

Jonge hoogopgeleiden zijn het meest gevoelig voor de crisis. Zij vinden sinds september vorig jaar veel minder snel werk dan voorheen. Laaggeschoolden behouden dan weer makkelijker hun job, maar eens zij toch hun job verliezen ondervinden zij veel meer moeite om snel elders aan de bak te kunnen.

50plussers ondervinden dan weer net als voorheen het meest moeite om na ontslag opnieuw werk te vinden. Toch zijn de uitstroomkansen sinds de crisis het meest afgenomen bij jongeren, die traditioneel het snelst nieuw werk vinden.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio