Nationaal verbod op verkoop alcoholische dranken in automaten?

In Oudenaarde, in Oost-Vlaanderen, treedt er op 1 januari een verbod van de verkoop van alcoholische dranken in automaten in werking. Maya Detiège, sp.a-parlementslid, heeft het over een eerste stap richting een nationaal verbod.

kscherpenberg

Het verbod geldt niet als er sprake is van permanente bewaking. Het plaatsen van camera's telt niet mee. Naast Oudenaarde doen ook de gemeenten Kruishouten, Kluisbergen, Zingem en Wortegem-Petegem mee.

Nachtwinkels

Marnic De Meulemeester (Open Vld): "Dit is veeleer een preventieve maatregel. We willen voorkomen dat minderjarigen zomaar op elke hoek van de straat aan alcohol geraken. De politie zal aanvankelijk soepel optreden. Wel zullen we de nachtwinkels strenger controleren."

Sp.a-parlementslid Maya Detiège streeft een nationaal verbod na. "Er is al langer vraag vanuit de sector om hier iets aan te doen", zegt ze in Het Nieuwsblad. "Dit is zeker een eerste stap in de goede richting. Er is een duidelijke lacune in de wetgeving aangezien café-uitbaters zich strikt moeten houden aan regels, terwijl minderjarigen op straat zonder moeite aan verschillende soorten drank geraken."

Te gemakkelijke toegang

"Dat getuigt van weinig respect ten opzichte van de uitbaters én het moedigt jongeren aan om te drinken. Als ouders hun kinderen in de persoonlijke sfeer drank serveren, is dat hun verantwoordelijkheid. Maar nu is de toegang gewoon te gemakkelijk."

Detiège kwam vijf jaar geleden al op de proppen met het voorstel voor een nationaal verbod, maar ze ving bot.

Bekijk de reportage van vtm: