25 meter hoge ‘L’ van Lanaken komt er niet

“Wij zien die toren niet zitten”. Dat antwoordde schepen voor toerisme Mark Curvers op de vraag van CD&V’er Marcel Kerkhofs waarom in de begroting 2010 de geplande uitkijktoren in de zuidelijke poort van het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK) aan de kinderboerderij Pietersheim, niet meer voorkomt.

In september 2006 presenteerde het toenmalige gemeentebestuur onder burgemeester Alex Vangronsveld de plannen voor de bouw van een 25 hoge uitkijktoren op het hoogste punt in de Lanakense bossen nabij het ziekenhuis Sint-Barbara, bijna 1,5 km van de kinderboerderij verwijderd. De toren was bedoeld als een extra attractie in de zuidelijke poort van het NPHK.

Wedstrijd

Voor die toren was een landelijke wedstrijd uitgeschreven. Uit 36 projecten werd het ontwerp van architect Chris Eeraerts gekozen. Het zou een toren van opeen gestapelde, massieve houten balken worden, 125 trappen tellen en 25 meter hoog. Vangronsveld bij de voorstelling destijds: “De toren heeft de vorm van een omgekeerde L, de L van Lanaken. Hij zal als een periscoop boven de hoogste toppen van de bomen uitsteken. Van daarboven kun je heel het Maasland overschouwen en bij goed zicht tot bijna in Aken kijken.”

Te laag

“Initieel was die uitkijktoren begroot op 180.000 euro”, zegt burgemeester Guido Willen. “Voor zo’n bedrag wilden we op zekerheid spelen. Daarom zijn we met een brandweerladder ter plekke gaan testen of die hoogte van 25 meter inderdaad boven de dennentoppen uitstak. Dat bleek niet het geval. De toren zou 5 meter hoger moeten worden, anders had hij geen zin. Die 5 meter dreef het bedrag eerst op tot circa 300.000 euro, maar uiteindelijk zou het voor ongeveer 230.000 euro ook gekund hebben. Behalve bij dat bedrag hadden we ook onze bedenkingen bij de locatie. Het is een plek waar vrijwel niemand komt. Er is dus geen enkele sociale controle en dan is vandalisme niet ver uit de buurt. Van de mensen van het blotevoetenpad in Zutendaal kregen we de raad die toren daar niet te bouwen, indien er geen sociale controle is.”

Geen meerwaarde

Tijdens een wandeling in het NPHK hadden schepen Curvers en oud-burgemeester Vangronsveld over die toren een gesprek met gedeputeerde Sylvain Sleypen en Willy Orlandini van Toerisme Limburg. Willen: “Beide heren gaven een negatief advies, omdat die uitkijktoren voor de zuidelijke poort geen meerwaarde zou betekenen. Ze onderstreepten ook dat er al twee uitkijktorens staan, namelijk in As en Zutendaal.”

Sylvester HOUSEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio