Kerkplein Stevoort vernieuwd

Het plein dat in hartje Stevoort geprangd zit tussen het vroegere gemeentehuis, de Sint-Martinuskerk en de woon- en winkelblok waarin onder meer Delhaize gevestigd is, wordt vanaf het voorjaar 2010 heraangelegd. Opvallend is dat De Herk op het plein weer zichtbaar wordt. Het aantal parkeerplaatsen wordt opgetrokken tot 75.

“Dit is een prachtig plein waarvoor we ons hebben laten inspireren door het Kolonel Dusartplein”, geeft schepen Johan Vanmuysen aan. “Het plein is immers 2.200 m² groot en kan na afwerking ook perfect dienen voor de kermis of andere grote activiteiten. Daarom zijn er ook weinig hindernissen op het terrein zelf. Rondom mogen onze architecten hun gang gaan.”

“De heraanleg van het plein biedt ons tegelijk ook een unieke kans om de grootste ‘inkom’ richting Stevoort-centrum aan te pakken. Bovendien is rekening gehouden met de laad- en losmogelijkheden voor de Delhaize en blijven ook alle privétoegangen naar de woonblokken, behouden.”

“Belangrijk is dat de eeuwenoude eiken behouden blijven en dat we die uitbreiden tot meer dan 60 bomen, met een contingent platanen, zuilvormige eiken en haagplanten van veldesdoorn. Op het plein zelf zal ruimte zijn voor 75 auto’s om te parkeren. Daarnaast voorzien we ook twee ondergrondse afvalcontainers en fietsenstallingen. De bushaltes die vandaag verderop richting Hasselt liggen, verhuizen ook naar het plein zelf. De Herk leggen we opnieuw open. Enkele meters verderop plaatsen we over de ganse lengte schanskorven met kasseistenen waartegen, over de volle lengte, rustbanken komen. Rondom het hele plein worden trouwens kasseibaantjes aangelegd waarvoor we de kasseien zullen hergebruiken die vandaag nog op de autosnelwegbrug aan de Zolderstraat liggen.

Kermis

Het plein moet klaar zijn tegen de kermis, begin juli. De kostprijs bedraagt ruim 600.000 euro, bijna helemaal op rekening van de stad. Infrax voorziet rondom het hele plein hedendaagse verlichting die het geheel ook veiliger moet maken.

Leuk detail: het plein heeft eigenlijk geen naam. Tegen midden 2010 hoopt de stad, met hulp van de Stevoortenaren, ook dat euvel op te lossen.

Dirk JACOBS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio