“Hoofddoekenverbod niet wettelijk”

De gemeenteraad keurde vorige week een deontologische code goed waarbij het dragen van religieuze symbolen niet meer toegelaten wordt voor personeel dat rechtstreeks in contact komt met de burger. Met andere woorden: personeel dat aan een balie of loket werkt, mag geen hoofddoek meer dragen. “Niet wettelijk”, vinden de vier moskeeverenigingen van Heusden-Zolder. In een open brief reageren ze.

“Namens de moslimgemeenschap betreuren wij deze beslissing”, aldus de Selimiye moskee, de Sultan Ahmet moskee, de Touba moskee en de Yeni moskee. “En dit om drie redenen: een hoofddoek is vooreerst geen religieus symbool, zoals het dragen van een kruis. Verder worden de hoofddoekdragende moslima’s hierdoor uitgesloten om te solliciteren en te werken aan de balie van de gemeente. En ten slotte wordt de Belgische Grondwet geschonden. In artikel 12 staat immers dat de vrijheid van persoon gewaarborgd wordt. We roepen het gemeentebestuur op om zich bezig te houden met echte problemen zoals onder meer de hoge werkloosheid, criminaliteit en goktenten. Met alles te verbieden kan je geen harmonieuze samenleving creëren in Heusden-Zolder.”

Schepen Leon Truyers verduidelijkt het nieuwe reglement. “Eigenlijk was de aanleiding een recent examen”, vertelt hij. “Om duidelijkheid te scheppen en om ook op wettelijke basis beslissingen te kunnen nemen, was dit reglement nodig. Er waren stemmen om een totaalverbod in te voeren, maar zover wilden we als politici niet gaan. Het verbod voor enkel baliepersoneel is dus een compromis dat door iedereen in ons bestuur gedragen wordt.”

BeHo

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio