Zeebrugge ziet trafiek stijgen

In de haven van Zeebrugge zullen dit jaar 44,4 miljoen ton goederen worden geladen of gelost. Dat is 5,7% meer dan in 2008. De toename is vooral een gevolg van een sterke groei van de containertrafiek.

jvangeyte

Naast de containertrafiek (+ 16%) nam ook het behandelde volume aan vloeibare bulk (voornamelijk aardgas, raming +30%) en stukgoed (raming +2,7%) toe. De rorotrafiek (-20,6%) en de trafiek van nieuwe wagens (-40,7%) kenden daarentegen een sterke terugval.

Fusie met Oostende

Intussen bestudeert het Zeebrugse havenbedrijf een mogelijke fusie met de haven van Oostende. "Concreet willen we in 2010 weten wat de plus- en minpunten zijn. Daarna hoop ik op een snelle beslissing", zegt topman Joachim Coens.

Zeebrugge en Oostende liggen amper 25 km uiteen. De twee kusthavens zijn concurrenten voor rijdende vracht, passagierferry's en cruiseschepen. Door samen te werken, kan het onderling uitspelen door potentiële klanten, worden uitgeschakeld.

De haven van Oostende heeft het trouwens knap lastig. In 2009 zal het verhandelde volume er 35,8% zijn gedaald tot 5,4 miljoen ton.

JVG