Het weer voor dinsdag 22 december

In de loop van de nacht gaat het sneeuwen. Deze sneeuw zou tegen de vroege ochtend kunnen overgaan in smeltende sneeuw of aanvriezende regen. Het wordt hoe dan ook een zeer gevaarlijke ochtendspits op de Limburgse wegen. Hoe meer naar het oosten hoe meer neerslag er kan vallen. Tegen de middag wordt het droger en namiddag blijft het op de meeste plaatsen droog. In de avonduren trekt een sneeuwzone waarschijnlijk net onder Limburg door.

rweytjens_fr

De minima van -1°C worden vanavond nog bereikt. In de loop van de nacht kan de temperatuur zelfs tot net boven het vriespunt klimmen. Dinsdagmiddag blijft het lichtjes dooien maar in de loop van de avond gaat het opnieuw vriezen met alle gladde gevolgen vandien. Het sneeuwdek zal door de eventuele regen en hoge luchtvochtigheid wel even een klap krijgen maar waarschijnlijk zal het toch onvoldoende nat en zacht worden om alles weg te dooien en de zo goed als zekere witte Kerst toch nog op het spel te zetten.

Woensdag vriest het lichtjes tijdens de nacht en ochtend met minima tussen -3°C en -2°C. Overdag komt de temperatuur 1 of 2 graden boven het vriespunt uit. Waarschijnlijk blijft het op de meeste plaatsen droog. De wind waait woensdag meestal zwak uit zuidwestelijke richting.

Donderdagochtend zal het opnieuw lichtjes vriezen. Overdag klimt de temperatuur tot 1 of 2 graden boven het vriespunt uit. Het is momenteel onzeker of we donderdag neerslag mogen verwachten. Het Amerikaanse model voorziet de passage van een sneeuwzone, het Europese en Britse model houden het zo goed als droog.

Op Kerstdag schommelt de temperatuur in de ochtend rond het vriespunt. Namiddag wordt het 2 tot 3°C maar de koude ondergrond en droge lucht zullen ervoor zorgen dat het resterende sneeuwdek niet al te snel zal wegdooien.

Tijdens het weekend blijft het op de meeste plaatsen droog met in de nacht en ochtend lichte vrieskou en overdag temperaturen enkele graden boven het vriespunt. Stevige dooi kan je dit dus niet noemen, het blijft iets te koud voor de tijd van het jaar.

Ruben Weytjens

Niet te missen