Betaal je restaurantrekening op oudejaar na middernacht

Op 1 januari 2010 zakt de BTW in de restaurants van 21% naar 12%. Wie oudejaar in een dergelijk etablissement viert, doet er dus goed aan te blijven hangen tot na middernacht en pas dan zijn rekening te vragen. Ten minste indien de horeca-uitbater de verlaging doorrekent want hij is hiertoe niet verplicht.

jvangeyte

De BTW-verlaging geldt alleen voor bereide maaltijden. Niet voor bieren, vruchtensappen, waters, verpakte wafels, chips en chocolades. Hierop blijft het tarief van 21% van kracht. Het tarief van 12% geldt evenmin voor wie bereide maaltijden koopt in een grootwarenhuis of bij de beenhouwer. Hierop is een tarief van 6% verschuldigd. De 12% is dus alleen maar van toepassing indien er bereidingen worden klaargemaakt, die vervolgens worden opgediend in het restaurant of bij de klant thuis.

De regering maakt van de gelegenheid gebruik om tegelijk de strijd tegen het zwartwerk in de sector op te voeren. Zo zullen horeca-uitbaters voortaan een elektronische kassa moeten hebben. Wie na Nieuwjaar een zaak overneemt, moet die meteen installeren. Wie al een zaak heeft, krijgt tijd tot 1 januari 2013.

De elektronische kassa moet alle gegevens die gedurende de activiteit werden ingebracht, blijven bewaren zodat controles mogelijk zijn. Ze moeten ook toelaten om een kassaticket te maken voor de klant. Dat moet onder meer gedateerd zijn, een volgnummers dragen, de gebruiker identificeren en het basisbedrag plus de berekening van de BTW vermelden.

"En waarom zouden we er voor de klanten geen wedstrijd aan koppelen", vraag minister van Financiën Didier Reynders zich af. "Bijvoorbeeld een tombola. Dan zouden de klanten geneigd zijn om hun ticket te vragen. In een aantal landen bestaat dat al."

De horecafederatie engageert zich intussen om 6.000 nieuwe arbeidsplaatsen te creëren. "Let wel: indien alle andere zaken zoals de economische conjunctuur gelijk blijven", zegt Jan De Haes van Horeca Vlaanderen.

Intussen blijft de horecasector wel aandringen om de BTW-voet verder te verlagen: van 12% naar 6%. In Frankrijk bedraagt hij 5,5%, in Luxemburg 3% en in Nederland 6%.

JVG