Paramilitairen zijn baas aan de grens tussen Colombia en Venezuela

Politieke spanningen hebben de handel tussen Colombia en Venezuela doen teruggevallen, maar de smokkel blijft bloeien. De inkomsten uit de illegale handel in benzine, levensmiddelen en gebruiksvoorwerpen gaan vooral naar voormalige Colombiaanse paramilitairen. Ze breiden hun invloed steeds verder uit.

wverhaert

De belangrijkste smokkelwaar is benzine. Venezuela schat dat er dagelijks meer dan 1,6 miljoen liter benzine illegaal van Venezuela naar Colombia wordt gevoerd. In Venezuela is de brandstof spotgoedkoop; de verkoopprijs in Colombia ligt 15 tot 25 keer hoger. Vanuit Colombia worden vooral levensmiddelen naar Venezuela gesmokkeld.

De overheid betekent weinig voor de inwoners van het grensgebied tussen de twee landen. Op veel plaatsen is er vaak dagenlang geen stromend water; ook de elektriciteit valt geregeld uit. Er gaat geen dag voorbij zonder diefstallen en overvallen. Maatregelen als de rantsoenering van benzine om de smokkel tegen te gaan, zetten bijkomend kwaad bloed bij de plaatselijke bevolking.

Wet van de misdaad

De belangrijkste wetten die in het grensgebied heersen, worden niet in het parlement gemaakt. "De smokkel wordt al jaren gecontroleerd door Colombiaanse maffiagroepen, aan beide kanten van de grens", zegt Carlos, een gemeenschapsleider uit de Venezolaanse grensstad San Antonio del Táchira. "De misdaadbendes zijn ontstaan uit voormalige paramilitaire groepen. Smokkel blijkt lucratiever dan de strijd tegen linkse rebellen en het verdedigen van de belangen van grote bedrijven en grootgrondbezitters, waarvoor de paramilitairen vroeger werden ingehuurd."

San Antonio leeft van de handel. Overal worden er kleren, stoffen, lederwaren, huishoudtoestellen en elektronica aangeboden. "Bijna iedereen betaalt hier belasting aan de paramilitaire maffiagroepen", zegt Roberto, een andere inwoner van het stadje en lid van een politieke partij die de Venezolaanse president Hugo Chávez steunt. "Ook de bakker, de ijsventer en alle winkeliers".

De officiële handel tussen Colombia en Venezuela is sterk verminderd. Dat is een gevolg van de internationale economische crisis, maar ook van de verslechterde relaties tussen de twee buurlanden. De Venezolaanse regering schroefde de import uit Colombia in juli terug nadat Colombia zeven van zijn militaire basissen had opengesteld voor Amerikaanse militairen. De linkse Venezolaanse president Hugo Chávez vreest dat dit een eventuele Amerikaanse actie kan vergemakkelijken om hem omver te werpen.

PD (IPS)

Meer over Colombia