Blinde busgebruikers geschokt door opmerking telefoniste

“U bent blind, maar daarom toch niet doof. U hoort een bus toch aankomen”. Dat kreeg het blinde koppel Marijke Vanvoorden en David Rober te horen van De Lijn toen ze klaagden omdat de bus hen zaterdag in de vrieskou had laten staan.

jrosquin

Marijke Vanvoorden en David Rober zijn volledig blind en verplaatsen zich uitsluitend met het openbaar vervoer. Hun uitstap naar Sint-Truiden zaterdag viel in het water omdat de bus van 13.02 uur niet stopte aan de Sint-Truiderpoort in Tongeren.

Naar eigen zeggen stonden ze voor het bushokje, duidelijk te wachten op een bus. Ze hoorden enkele bussen voorbij komen, maar geen enkele buschauffeur stopte om het koppel op te pikken. Uiteindelijk kwam er niets van de uitstap van het koppel in huis.

Ontgoocheld omdat hij met zijn mama aan het station in Sint-Truiden had afgesproken, belt David naar de klachtenlijn. “Mijnheer, de bussen zijn niet verplicht om te stoppen u moet teken doen als de bus aankomt", zei de telefoniste tegen hem. Op zijn repliek dat ze beide blind zijn antwoordde de telefoniste: "maar toch niet doof hé, je kan ze toch horen aankomen".

Onderzoek

Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn geeft toe dat het een zeer ongelukkige uitspraak is van de telefoniste van de Vlaamse infolijn. Zij bevestigt wel dat het in drukkere gebieden regel is dat je je hand opsteekt om de bus te laten stoppen. Anderzijds krijgen chauffeurs de instructie dat ze extra aandacht moeten besteden aan mensen met een handicap. De Lijn belooft dat er een onderzoek zal volgen.

Jozef CROUGHS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio