Van Quickenborne start onderzoek naar datalimieten

Minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) start een onderzoek naar het gebruik van datalimieten bij de Belgische internetproviders Belgacom en Telenet.

jrosquin

Het onderzoek komt er na een klacht van Microsoft dat door de downloadbeperkingen in ons land problemen ziet voor zijn online videoverhuurdienst.

Omdat Belgacom en Telenet datalimieten hanteren, klaagt Microsoft dat het zijn videoverhuurdienst Zune in België niet ten volle kan ontplooien. Concreet: wie een light-abonnement heeft, kan via Zune bijvoorbeeld niet eens één HDfilm bekijken zonder over zijn limiet te gaan. De limiet overschrijden betekent bijbetalen of op een lagere surfsnelheid gezet worden.

Concurrentievervalsing

Belgacom en Telenet hebben naar schatting 90% van de Belgische internetmarkt in handen. Dat de twee grootste providers tegenwoordig ook digitale tv- en dus ook video-on-demanddiensten - aanbieden, speelt volgens Microsoft ook mee.

Minister van Economie Vincent Van Quickenborne heeft daarom nu aan de Raad voor de Mededinging en aan de telecomwaakhond BIPT gevraagd om het dossier van de datalimieten in ons land te onderzoeken en o.a. te bekijken of er mogelijk sprake is van concurrentievervalsing.

"Handelen juist"

“Wat de datalimieten betreft, zijn we ervan overtuigd dat we juist handelen", zegt woordvoerder van Telenet Stefan Coenjaerts. "Ongelimiteerd downloaden heeft ook zijn gevolgen. Ik stel het als volgt voor: wat heb je eraan als iedereen zijn zwembad vult, maar er daardoor geen water meer is om te douchen?”

Ook Belgacom-woordvoerder Jan Margot ziet momenteel geen nood om de datalimieten af te schaffen.