IPTE stoot automatiseringsdivisie af

De beursgenoteerde elektronicagroep IPTE uit Genk ziet er binnenkort een stukje anders uit. Voormalig topman Huub Baren neemt een deel van het concern namelijk zelf volledig over.

jvangeyte

IPTE heeft twee activiteiten. Ten eerste werkt het als onderaannemer voor de productie van elektronische componenten zoals chips en kabels. En ten tweede zorgt het voor apparatuur voor de automatische assemblage van elektronica en auto's.

Voormalig topman Huub Baren, die met 30,28% van de aandelen ook de belangrijskte aandeelhouder is, wil nu de automatiseringspoot zelf overnemen. Hij doet dat samen met zijn partner Vladimir Dobosch.

Baren speelt daarmee in op de problemen die IPTE nu ondervindt. Door de enorme crisis in de elektronica- en autosector dook de automatiseringsdivisie immers diep in de rode cijfers. Daarom was het bedrijf ook op zoek naar een oplossing. Een verkoop voor de divisie liep aanvankelijk echter op niets uit. Nu neemt Baren de zaak zelf over.

2 miljoen euro

Baren betaalt voor de automatiseringsdivisie 2 miljoen euro. Bovenop kan nog een extraatje komen, dat afhangt van de winst die de divisie kan boeken tot 31 december 2013. Ten slotte is er een clausule in het contract waarbij IPTE kan meegenieten van een meerwaarde indien de kopers hun divisie binnen de twee jaar opnieuw zouden verkopen met winst.

De betaling van het basisbedrag door Baren en Dobosch kan worden uitgesteld tot eind 2013.

Nieuwe naam

Na de afsplitsing blijft alleen de tak onderaanneming nog over bij IPTE. Hij wordt herdoopt in Connect en geleid door algemeen directeur Luc Switten en Erik Dejonghe, de voorzitter van de raad van bestuur sinds juni.

Het nieuwe IPTE - dat dus Connect zal heten - zal 30% kleiner zijn dan vandaag. In 2008 stond het voor een omzet van 166 miljoen euro en een operationele winst van 7,75 miljoen euro. Het bedrijf werkt onder meer voor Alstom, ASML, Atlas Copco, Atos, Barco en Philips.

Verlies

Maar de overdracht zal wel zorgen voor het boeken van een eenmalige waardevermindering van 17 à 18 miljoen euro bij IPTE/Connect. Dit is het gevolg van de 8 miljoen euro verliezen die de automatiseringsdivisie in 2009 zal maken, de kosten die nodig zijn om de tak weer winstgevend te maken en het feit dat er nog voor 4 miljoen euro aan goodwill te boeken was. Dit laatste is het bedrag dat bij aankopen bovenop de boekwaarde werd betaald.

Huub Baren en de LRM blijven wel belangrijke aandeelhouders bij IPTE/Connect. Baren blijft ook lid van de raad van bestuur van IPTE/Connect.

JVG