Hervormingswet gezondheidszorg bijna door Amerikaanse Senaat

Het ziet er naar uit dat de lang aangekondigde wet rond de hervorming van de gezondheidszorg in de Verenigde Staten door de Senaat zal geraken. De Amerikaanse president Barack Obama vond de benodigde zestig stemmen, waardoor de wet er nog voor Kerstmis kan doorgeraken.

jrosquin

In de nacht van zondag op maandag stemden 60 senatoren voor de hervormingswet en 40 tegen, waardoor het debat over een deel van de wet achter de rug is. Alle 58 Democratische senatoren en de twee onafhankelijken in de Senaat steunden de compromistekst, die de laatste weken werd onderhandeld binnen de Democratische meerderheid. Alle 40 Republikeinen stemden tegen.

Na de stemming van afgelopen nacht volgen er echter nog twee andere stemmingen over procedures. Donderdagavond zou de laatste stemming moeten plaatsvinden en als alles meezit zou de wet er nipt kunnen doorkomen.

Het Huis van Afgevaardigden keurde in november al zijn versie van de hervormingswet goed. Als de aparte tekst van de Senaat, zonder de publieke optie, wordt goedgekeurd, moeten beide wetten nog worden samengesmolten.

Meer over Senaat