70 procent kans op witte kerst

Goed nieuws voor zij die dromen van een witte kerst. Vtm-weerman David Dehenauw schat de kans dat er vrijdag sneeuw ligt op zeventig procent.

jrosquin

Dehenauw verwacht dat het ook maandag nog zal vriezen waardoor de sneeuw van de voorbije dagen blijft liggen. Bovendien verwachten de weercomputers dat het in de late namiddag opnieuw zal gaan sneeuwen, al zou het om beperkte sneeuwval gaan.

Temperatuur stijgt weer

Vanaf dinsdag begint het opnieuw een klein beetje op te warmen en komt het kwik net boven het vriespunt uit. “Het zal enkel nog in de Ardennen sneeuwen. Ook woensdag houdt deze temperatuur aan en blijft het meestal droog.”

Vanaf donderdag wordt het nog een graadje warmer en komt er opnieuw natte sneeuw of regen. “Welke neerslagvorm dit zal zijn, is op dit ogenblik niet te voorspellen, maar hij zal wel mee bepalen of we een witte kerst krijgen of niet”, zegt David Dehenauw.

“Als het zwaar gaat regenen, zal de sneeuw sneller verdwijnen. En ook de stijgende temperaturen (vrijdag wordt het 3 graden, red.) kunnen nog roet in het eten strooien. Op dit ogenblik is het dus niet met honderd procent zekerheid te zeggen of we een witte kerst krijgen. Ik schat de kans op zo’n zeventig procent.”

Volgend weekend zal het opnieuw vier tot vijf graden worden. “De koudste periode van deze winterprik hebben we dus gehad”, besluit Dehenauw. “Het zal niet meer zo koud worden als afgelopen zaterdag.”

Kobe Verheyen

Meer over David Dehenauw