"Auschwitz-bord niet gestolen door neo-nazi's"

Het beroemde smeedijzeren bord dat normaal aan de ingang van het vroegere concentratiekamp Auschwitz hangt, is teruggevonden. Het metalen ingangbord met opschrift 'Arbeit macht frei' zou vrijdag niet gestolen zijn geweest door neonazi's.

ikerremans

Het bord werd zondag stevig beschadigd teruggevonden in een bos vlakbij de woning van een van de verdachten. Het bord was in drie stukken gesneden.

"We hebben in het noorden van Polen vijf mannen van tussen de 25 en de 39 jaar opgepakt", aldus een woordvoerder van de politie. Allen hadden al een strafblad voor geweld- en vermogensdelicten.

Ordinaire dieven

De politie meent dat het om ordinaire dieven gaat, die op één na allen werkloos zijn. Mogelijk wilden zij het smeedijzeren bord verkopen op de markt voor nazi-memorabilia.

Vier van de vijf verdachten schroeven vrijdagochtend het bord los en sneden het in drie stukken, vermoedelijk om het makkelijker te kunnen vervoeren. Internationaal werd er erg scherp gereageerd op de diefstal.

In het kamp van Auschwitz stierven meer dan 1 miljoen mensen. 'Arbeit macht frei' staat symbool voor de wandaden van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer over Polen