Het weer voor maandag 21 december

Update maandagmiddag: het is aan te raden om de weerberichten vanavond op de voet te volgen. Het kan morgenochtend een problematische ochtendspits worden als gevolg van veel winterse neerslag. Vanavond rond 20u breng ik een update op deze pagina.

Vanochtend liggen de minima tussen -3 en -4°C maar het is wel overal droog in Limburg. Namiddag komt er een eerder zwakke sneeuwzone vanuit het zuiden opzetten. Lokaal kan er een centimetertje sneeuw vallen maar op de meeste plaatsen stelt het schermutsel minder voor. De middagtemperaturen schommelen rond het vriespunt. Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richting. In de loop van de avond wordt het opnieuw droog met opklaringen.

Dinsdagochtend situeren de minima zich tussen -2 en het vriespunt. Volgens de jongste weerkaarten begint het al in de ochtend te sneeuwen en kan er flink wat sneeuw naar beneden komen, 5 tot 10cm. Mogelijk valt er tijdelijk ook smeltende sneeuw en regen want de temperaturen komen iets boven het vriespunt uit en de bovenluchten worden iets minder koud. Hoe meer naar het oosten hoe meer neerslag er kan vallen. In de loop van de namiddag wordt het droger.

Woensdag vriest het lichtjes tijdens de nacht en ochtend met minima tussen -3°C en -2°C. Overdag komt de temperatuur 1 of 2 graden boven het vriespunt uit. Waarschijnlijk blijft het op de meeste plaatsen droog. De wind waait woensdag meestal zwak uit zuidwestelijke richting.

Donderdagochtend zal het opnieuw lichtjes vriezen. Wat dan in de loop van de dag met de temperatuur gebeurt is erg onzeker. Zachtere lucht dringt zich namelijk op vanuit het zuiden, samen met een intense neerslagzone. In eerste instantie zal het waarschijnlijk gaan sneeuwen of misschien gaan ijzelen. Mogelijk wint de zachtere lucht vervolgens voldoende terrein om de winterse neerslag te doen overgaan in regen. In dat geval zal het tijdens de ochtend van Kerstdag serieus dooien. Maar het zou ook kunnen dat de winter nog even weet stand te houden, het zal een kwestie van enkele tientallen kilometers worden.

rweytjens_fr

Of we dus een

winterse witte Kerst

met slechts lichte dooi krijgen of een

vuile witte Kerst

met regen en de trieste aanblik van snel dooiende sneeuw is nog erg onzeker. Maar een sneeuwdek zal er meer dan waarschijnlijk nog wel liggen op Kerstochtend waardoor we ook zullen mogen spreken van een witte Kerst.

Ruben Weytjens

Niet te missen