Koopzondag blijft in de sneeuw steken

De tweede koopzondag viel lelijk in het water.De barre weersomstandigheden zorgden ervoor dat heel wat mensen thuis bleven. Uit een telefonische peiling van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij handelaars, blijkt dat de omzet 35% lager lag dan tijdens de tweede koopzondag in 2008. Volgens Unizo was de terugval veel groter.

jvangeyte

Volgens Unizo haalden kleding-, mode- en lederwarenwinkels maar een kwart van de omzet van de laatste koopzondag voor Kerst 2008. Doe-het-zelf en elektro noteerden 70% minder omzet. De zelfstandige superettes en supermarkten beperkten de minderomzet tot 30%. In kleinere steden en gemeenten was de terugval minder groot: de gezinnen kopen daar dichter bij huis.

Maar paniek is er niet. Vorig jaar viel Kerstmis immers op donderdag. Dit jaar op vrijdag. De zelfstandige winkeliers hebben dus nog een dag extra om hun omzet te halen, aldus nog Unizo.

"Wie nog geen kerstcadeaus heeft aangekocht, zal dit onvermijdelijk één van de komende dagen doen. Sneeuw of geen sneeuw", vult NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws aan.

JVG