Het weer voor maandag 21 december

Maandag begint de dag opnieuw zeer koud met minima tussen -7°C en een lokale -10°C in de Kempen. Voormiddag blijft het overal droog in Limburg. Namiddag komt er een sneeuwzone vanuit het zuiden opzetten. Deze kan tussen 1 en 4cm sneeuw achterlaten waardoor het huidige sneeuwtapijt nog wat kan worden aangedikt. De middagtemperaturen schommelen rond het vriespunt. Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richting. In de loop van de avond wordt het opnieuw droog met opklaringen.

Dinsdagochtend situeren de minima zich tussen -4 en -2°C. We beginnen opnieuw droog aan de dag maar namiddag komt er vanuit het zuiden een volgende sneeuwzone opzetten. Mogelijk valt er tijdelijk ook wat smeltende sneeuw want de temperaturen komen iets boven het vriespunt uit en de bovenluchten worden iets minder koud. Hoe meer naar het oosten hoe meer sneeuw er kan vallen.

Woensdag vriest het lichtjes tijdens de nacht en ochtend met minima tussen -3°C en -2°C. Overdag komt de temperatuur 1 of 2 graden boven het vriespunt uit. Waarschijnlijk blijft het op de meeste plaatsen droog. De wind waait woensdag meestal zwak uit zuidwestelijke richting.

Donderdagochtend zal het opnieuw lichtjes vriezen. Wat dan in de loop van de dag met de temperatuur gebeurt is erg onzeker. Zachtere lucht dringt zich namelijk op vanuit het zuiden, samen met een intense neerslagzone. In eerste instantie zal het waarschijnlijk gaan sneeuwen of misschien gaan ijzelen. Mogelijk wint de zachtere lucht vervolgens voldoende terrein om de winterse neerslag te doen overgaan in regen. In dat geval zal het tijdens de ochtend van Kerstdag serieus dooien. Maar het zou ook kunnen dat de winter nog even weet stand te houden, het zal een kwestie van enkele tientallen kilometers worden.

rweytjens_fr

Of we dus een

winterse witte Kerst

met slechts lichte dooi krijgen of een

vuile witte Kerst

met regen en de trieste aanblik van snel dooiende sneeuw is nog erg onzeker. Maar een sneeuwdek zal er meer dan waarschijnlijk nog wel liggen op Kerstochtend waardoor we ook zullen mogen spreken van een witte Kerst.

Ruben Weytjens

Niet te missen