Veel sneeuw en veel wind

Zondag is het op verschillende plaatsen in het land opnieuw beginnen te sneeuwen. Vooral Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant zagen de sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen. Limburg kreeg eindelijk ook een wit tapijt.

kscherpenberg

"Naast veel sneeuw is er ook veel wind", aldus VRT-weerman Frank Deboosere. "Er is een windkracht van 4 tot 5 in het binnenland en zelfs windkracht 6 aan de kust." Doordat het ook sneeuwt, is het erg gevaarlijk op de weg. Op verschillende plaatsen ontstonden files.

Op heel wat plaatsen in het land zijn al verschillende ongevallen gemeld. Meestal blijft het beperkt tot blikschade. In Wallonië is een verbod uitgevaardigd voor vrachtwagenchauffeurs. Er mogen geen vrachtwagens meer rijden op de grote verkeersassen.

Luchthavens

De verschillende luchthavens in ons land kampen met problemen door het slechte weer. Brussels Airport was urenlang gesloten. Sinds 15.00 uur komt het vliegverkeer op Brussels Airport langzaamaan weer op gang. De luchthaven van Zaventem blijft in de nacht van zondag op maandag uitzonderlijk open. Op de luchthavens van Charleroi en Luik blijven de problemen beperkt.

Ook het openbaar vervoer ondervindt de nodige hinder. Het treinverkeer is verstoord, maar echte grote problemen zijn er niet. Er zijn vooral storingen op de internationale lijnen. Het treinverkeer vanuit België naar Nederland wordt beperkt tot Essen. De Thalys-treinen naar Nederland rijden wel verder, maar reizigers moeten rekening houden met een vertraging tot 20 minuten.

Tram ontspoord

In Antwerpen en Vlaams-Brabant rijden de trams en bussen van de Lijn met een vertraging van een uur. In Deurne bij Antwerpen is een tram ontspoord. Daarbij vielen er geen gewonden. In Limburg is er sprake van vertragingen van een halfuur.

Het pretpark Bellewaerde in Ieper sloot uitzonderlijk de deuren. "Onze winteractie kon zondag niet doorgaan door het grote pak sneeuw en het winterweer", aldus woordvoerster Anke Vanheirreweghe.

Proximus

Heel wat Proximus-klanten hebben problemen met hun ontvangst doordat in één van de centrales van de operator een koelinstallatie is beginnen te lekken

Op het IJssculpturenfestival in Brugge stortte zondagmiddag een deel van het dak in door het gewicht van de sneeuw. Er vielen geen gewonden.

Bekijk een reportage