Het weer voor zondag 20 december

Voormiddag valt er dan eindelijk ook sneeuw in Limburg. De hoeveelheden liggen waarschijnlijk tussen 3 en 5cm, al kan de wind ervoor zorgen dat er sneeuwduinen tot boven 10cm gevormd worden. In de loop van de namiddag wordt het geleidelijk droger en tegen de avond verschijnen er een paar opklaringen.

rweytjens_fr

De temperaturen komen namiddag misschien even een graadje boven het vriespunt uit maar komende nacht gaat het opnieuw stevig vriezen. Het zal zondagvoormiddag dus stevig waaien uit zuidwestelijke richting maar namiddag wordt het kalmer.

Maandag blijft het waarschijnlijk overal droog in Limburg. De minima liggen tussen -6 en -4°C en de maxima komen in de buurt van het vriespunt uit. Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richting.

Dinsdag blijft een zeer moeilijk verhaal. Vanuit het zuiden dringt zich namelijk iets zachtere lucht op en met die zachtere lucht gaat ook neerslag gepaard. Nu is de vraag hoe noordelijk deze zachte lucht en samenhangende neerslag zal weten door te dringen. Op dit moment is nog steeds alles mogelijk: droog, regen, ijzel, smeltende sneeuw of sneeuw. Mogelijk gaat het ook eerst sneeuwen, daarna ijzelen, regenen en vervolgens opnieuw sneeuwen. Want uiteindelijk weet de koude lucht toch weer terrein te winnen en gaat het in de nacht naar woensdag opnieuw vriezen. Als er dus neerslag valt dan zal het sowieso gevaarlijk glad worden op de wegen want de vorst zit diep in de grond.

Woensdag liggen de minima dan weer tussen -4°C en -2°C. Overdag komt de temperatuur 1 of 2 graden boven het vriespunt uit. Waarschijnlijk blijft het op de meeste plaatsen droog.

Donderdagochtend zal het lichtjes vriezen. Overdag gaat het dan weer lichtjes dooien, maar de scenario's die echt hoog oplopende temperaturen berekenden zijn uit de modelberekeningen aan het verdwijnen. Hierdoor stijgen dus ook de kansen op een witte Kerst in Limburg. Op Kerstavond bereikt ons bovendien waarschijnlijk een neerslagzone. Het Amerikaanse model berekent net voldoende lage temperaturen om een pak sneeuw te garanderen. Het Europese model is een tikkeltje zachter en houdt het bij smeltende sneeuw. Erg spannend dus.

In de ochtend van Kerstdag zal de temperatuur rond het vriespunt schommelen en overdag treedt weer wat lichte dooi op. Maar mits wat meeval op dinsdag en donderdag kan een winters witte Kerst ons niet meer ontsnappen.

Ruben Weytjens

Niet te missen