Fusie SLP - Groen! goedgekeurd

De partijraad van de Sociaal-Liberale Partij (SLP) heeft ingestemd voor een fusie met Groen! 69, 66 procent stemde met het samengaan in. Op een persconferentie achteraf hebben beide partijen officieel bekendgemaakt dat ze zullen samensmelten.

jlenaerts

De SLP behaalde bij de regionale verkiezingen van dit jaar een zeer slecht resultaat. De partij behaalde geen enkele zetel, waardoor voorzitter Geert Lambert als enig parlementslid overbleef. Hij kondigde daarop aan dat de partij, die eerder al Spirit en de VlaamsProgressieven heette, na het zomerreces over de toekomst zou beslissen.

Begin deze week raakte bekend dat SLP en Groen! over een eventuele fusie spraken. Groen!-voorzitter Wouter Van Besien was alvast enthousiast over het voorstel.

Verschillen

76 procent van de leden van Groen! stemden voor een fusie. "Bedoeling is om in Vlaanderen een sterke groene vierde stroming te organiseren", aldus Groen!-voorzitter Wouter Van Besien.

Bij stemtests kwamen kiezers van Groen! nogal vaak uit bij SLP en andersom. "Een bewijs dat beide programma's inhoudelijk nauw bij elkaar aansluiten", zei Van Besien.

Haaze

Volgens Geert Lambert zijn er verschillen in visie, vooral op communautair en op economisch vlak, maar die zijn niet onoverbrugbaar. Weldra worden er studiedagen en congressen georganiseerd om de samenwerking uit te diepen en de verschilpunten te overstijgen.

Guy Haaze maakt de overstap naar Groen! niet. "Ik ben een sociaal liberaal en geen groene. De kloof is te groot."

Meer over Wouter Van Besien