Scenarist 'Alien' overleden op 63-jarige leeftijd

Daniel O'Bannon, de scenarioschrijver van de science fiction-film 'Alien', is overleden op 63-jarige leeftijd. Dat heeft de Writers Guild of America zaterdag bekendgemaakt.

jlenaerts

O'Bannon schreef zijn eerste scenario voor de science fictionfilm 'Dark Star' uit 1974. Daardoor werd hij opgemerkt door George Lucas, die hem vroeg om enkele computeranimaties en grafische effecten te ontwerpen voor 'Star Wars'.

De scenarist trok ook naar Europa om er te werken aan de film 'Dune', maar moest na zes maanden terugkeren naar Amerika toen het project werd stilgelegd omwille van geldproblemen. In de VS maakte hij nog verschillende scenario's, maar O'Bannon was hier zelden tevreden over.

Samen met Ronald Shusett schreef hij het scenario voor 'Alien'. Het duo werkte samen met Brandywine Productions, maar geen enkele studio wilde de film produceren. Pas na enkele herwerkingen besloot 20th Century Fox om de film te maken.

'Alien', met Sigourney Weaver in de hoofdrol, werd op 25 mei 1979 uitgebracht en werd een gigantisch succes. De film bracht wereldwijd 100 miljoen dollar op en kreeg zelfs een Oscar voor Special effects. Er volgden later nog 3 sequels: 'Aliens' (1986), 'Aliens 3' (1992) en 'Alien: Resurrection' (1997).

Beeld: Brunopress.nl