VN neemt akte van akkoord klimaattop

De klimaattop in Kopenhagen is mislukt. Het is niet tot een algemeen akkoord gekomen tussen de deelnemende landen. Vijf landen keurden het akkoord af.

jlenaerts

Het akkoord stelde voor dat de temperatuur op de aarde met maximum 2 graden Celsius mag stijgen, maar over de CO2-uitstoot zijn er geen afspraken gemaakt. Dat werkt vooral in het voordeel van China, Brazilië en India, waar de economie volop aan het groeien is.

De VN heeft ondertussen akte genomen van het akkoord. Hierdoor kan het officieel in werking treden. 'Het is misschien niet helemaal wat we ervan verwacht hadden, maar deze beslissing van de conferentie is een essentiële stap', liet Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, weten.

Eerder uitte de arme landen al kritiek op het voorstel en ook premier Yves Leterme was niet tevreden. "Het is ontgoochelend. Het probleem is dat de doelstellingen over de vermindering van de CO2 niet afdwingbaar zijn, zoals de Europese Unie had bepleit. Anderen zijn blijkbaar nog niet klaar om zulke stappen te zetten", zei hij daarover.

Lees ook:

Lees ook:

Meer over Barack Obama