Google veroordeeld wegens schending auteursrechten

Een Franse rechter heeft Google veroordeeld tot een schadevergoeding van 300.000 euro omdat het internetbedrijf boeken digitaliseert en zo de auteursrechten schendt.

jlenaerts

Het was de uitgeverij La Martinière die de rechtszaak aanspande. La Martinière is verantwoordelijk voor een tiental uitgeverijen en vond dat het Amerikaans internetbedrijf de auteursrechten schendt door boeken online te zetten.

De Franse rechter gaf de uitgeverij gelijk. Volgens hem schendt Google de auteursrechten volgens de Franse wetgeving door zonder toestemming van de rechthebbenden boeken op het internet beschikbaar te stellen.

Vrijheid

Google heeft alvast bekendgemaakt in beroep te gaan. "We betwisten niet dat de uitgevers rechten hebben op de papieren uitgaven, maar wel of ze ook de rechten hebben op de digitale versie ervan", aldus advocaat Alexandra Neri. Google vindt bovendien dat iedereen recht heeft op informatie. "Een kind dat niet tot bij een bibliotheek raakt, zal via Google toch citaten kunnen vinden over bijvoorbeeld de 17e eeuw en kan zo te weten komen in welke bibliotheek het boek te vinden is", luidt het.

De online zoekmachine is al jaren bezig met een "digitale bibliotheek" op te richten. Ondertussen zijn al miljoenen boeken ingescand en op het internet gezet, ook boeken waarvoor uitgevers of auteurs geen toestemming hebben gegeven. Deze boeken staan niet helemaal op het internet, maar er worden toch enkele delen van beschikbaar gesteld.

Akkoord

Ook andere landen hebben al procedures gestart tegen Google. Na enkele rechtszaken heeft het internetbedrijf een akkoord bereikt over publicaties in de VS, Groot-Brittannië en Australië, maar dat moet nog goedgekeurd worden door een rechter.