Het weer voor zaterdag 19 december

Vandaag is het bitterkoud winterweer, misschien wel al het putje van deze winter want dit gebeurt niet zo vaak. De ochtendtemperaturen liggen in onze provincie tussen -13 en -11°C en vanmiddag stijgt het kwik amper tot zo'n -5°C. Een forse ijsdag dus. Het blijft wel overal droog en meestal zonnig in Limburg.

rweytjens_fr

Nog dit: moest er vandaag in Limburg een sneeuwtapijt van enkele centimeters hebben gelegen dan hadden we zoals begin dit jaar minima gehad tussen -15 en -20°C. Dergelijke waardes worden vanochtend dan ook opgetekend in Duitsland en delen van Nederland.

Komende nacht is het eerst nog helder waardoor de temperatuur nog flink kan zakken naar waardes tussen -10 en -8°C. In de loop van de nacht komt er echter bewolking opzetten vanaf het noordwesten waardoor de vorst wat getemperd wordt. In de loop van de ochtend kan het dan ook overal in Limburg gaan sneeuwen. De hoeveelheden zijn zoals steeds moeilijk in te schatten. De modelberekeningen lopen uiteen van 2 tot 8cm. Al lijkt 3-5cm mij een mooie prikwaarde. In de westelijke provincies kan er opnieuw meer sneeuw naar beneden komen. In de loop van de namiddag wordt het geleidelijk droger en tegen de avond verschijnen er een paar opklaringen. De temperaturen komen namiddag misschien even een graadje boven het vriespunt uit. Het zal zondagvoormiddag stevig waaien uit zuidwestelijke richting maar rond de middag wordt het kalmer.

Maandag blijft het waarschijnlijk overal droog in Limburg. De minima liggen tussen -6 en -4°C en de maxima komen in de buurt van het vriespunt uit. Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richting.

Dinsdag wordt dan weer een zeer moeilijk verhaal. Vanuit het zuiden dringt zich namelijk een portie zachtere lucht op en met die zachtere lucht gaat ook neerslag gepaard. Nu is de vraag hoe noordelijk deze zachte lucht zal weten door te dringen. 25km kan hierin een wereld van verschil maken. Op dit moment is alles mogelijk: droog, regen, ijzel, smeltende sneeuw of sneeuw. Mogelijk gaat het ook eerst sneeuwen, daarna ijzelen, regenen en vervolgens opnieuw sneeuwen. Want uiteindelijk weet de koude lucht toch weer terrein te winnen en gaat het in de nacht naar woensdag opnieuw vriezen. Als er dus neerslag valt dan zal het sowieso gevaarlijk glad worden op de wegen want de vorst zit diep in de grond.

Woensdag liggen de minima dan weer tussen -4°C en -2°C. Overdag komt de temperatuur 1 of 2 graden boven het vriespunt uit. Waarschijnlijk blijft het op de meeste plaatsen droog.

Donderdag is dan weer een ander verhaal. Gisteren hielden veruit de meeste computerberekeningen de kou vast boven onze omgeving. Vandaag is daar echter weer verandering in gekomen en laat de meerderheid stevige dooitemperaturen zien op de dag voor Kerstmis. Maar er is dan toch ook nog steeds een minderheid van de berekeningen die we echter niet mogen verwaarlozen waarbij de kou nog tot Kerstdag wordt vastgehouden. Erg onzeker allemaal.

Of we dus al dan niet een witte Kerst krijgen in Limburg hangt af van 3 factoren: - De hoeveelheid sneeuw die zondag valt. - De eventuele neerslag, neerslagvorm en temperaturen op dinsdag. - Het al dan niet invallen van stevige dooi op donderdag.

Ik zie mij dan ook genoodzaakt op de kans op een witte Kerst terug te schroeven van 80% naar 50% op dit moment. Oftewel de kans op een groene Kerst op te schroeven van 20 naar 50%. Vanavond hoop ik meer duidelijkheid te kunnen brengen.

Ruben Weytjens

Niet te missen