Het weer voor zaterdag 19 december

Vandaag is het bitterkoud winterweer, misschien wel al het putje van deze winter want dit gebeurt niet zo vaak. De ochtendtemperaturen liggen in onze provincie tussen -13 en -11°C en vanmiddag stijgt het kwik amper tot zo'n -5°C. Een forse ijsdag dus. Het blijft wel overal droog en meestal zonnig in Limburg.

rweytjens_fr

Nog dit: moest er vandaag in Limburg een sneeuwtapijt van enkele centimeters hebben gelegen dan hadden we zoals begin dit jaar minima gehad tussen -15 en -20°C. Dergelijke waardes worden vanochtend dan ook opgetekend in Duitsland en delen van Nederland.

Komende nacht is het eerst nog helder waardoor de temperatuur nog flink kan zakken naar waardes tussen -10 en -8°C. In de loop van de nacht komt er echter bewolking opzetten vanaf het noordwesten waardoor de vorst wat getemperd wordt. In de loop van de ochtend kan het dan ook overal in Limburg gaan sneeuwen. De hoeveelheden zijn zoals steeds moeilijk in te schatten. De modelberekeningen lopen uiteen van 2 tot 8cm. Al lijkt 3-5cm mij een mooie prikwaarde. In de westelijke provincies kan er opnieuw meer sneeuw naar beneden komen. In de loop van de namiddag wordt het geleidelijk droger en tegen de avond verschijnen er een paar opklaringen. De temperaturen komen namiddag misschien even een graadje boven het vriespunt uit. Het zal zondag stevig waaien uit zuidwestelijke richting.

Zo meteen meer. Er is weer heel wat veranderd en onzekerheid op de kaarten verschenen.

Ruben Weytjens

Niet te missen