Yves Leterme: "Slotverklaring goedgekeurd met tegenzin"

België en de andere lidstaten van de Europese Unie hebben op de klimaattop in Kopenhagen ingestemd met de slotverklaring. Dat was echter uit gebrek aan alternatief. "Beter dan niks", liet premier Yves Leterme (CD&V) weten.

jlenaerts

Leterme bekende dat de EU niet enthousiast was met de slotverklaring: "Het is ontgoochelend. Het probleem is dat de doelstellingen over de vermindering van de CO2 niet afdwingbaar zijn, zoals de Europese Unie had bepleit. Anderen zijn blijkbaar nog niet klaar om zulke stappen te zetten." Hij verwees daarmee naar de VS, China en India.

Uitstoot

De verklaring houdt in dat de VN-lidstaten tegen februari bekend moeten maken welke maatregelen ze gaan nemen om de CO2-uitstoot tegen 2020 te verminderen.

"De inzet van klimaatverandering is het waard om ervoor te gaan", aldus Leterme. België hoopt volgend jaar als voorzitter van de EU een belangrijke rol te spelen. Het lijkt er echter op dat de Europese landen een uitstootreductie van meer dan 20 procent niet zullen halen.

Alternatief

De Amerikaanse president Barack Obama kwam even voor elf uur met een politieke verklaring op de proppen, maar het duurde nog even voordat de Europese leiders een publiek standpunt wilden innemen.

Uiteindelijk ging de EU akkoord met de verklaring, maar met tegenzin, zo beweert Leterme. "Bij gebrek aan alternatief", zei de premier. Het is nog niet zeker of de VN-conferentie de tekst ook zal goedkeuren.

China

Volgens Leterme is niet enkel Obama verantwoordelijk voor het matig akkoord: "Het was vooral China dat nooit wou toegeven en er een uitputtingsslag van maakte. Obama heeft allicht gemerkt dat er niet meer uit te halen viel."

Lees ook:

Meer over Barack Obama