Zonhovense piloot herdacht met straatnaam

In het Luikse Awirs is vrijdag Pieter Demuynck herdacht. De Zonhovense piloot (26) kreeg op 20 december 1989 motorpech en overleefde de crash niet. Hij spaarde het dorp, en kon daardoor zijn schietstoel niet op tijd gebruiken. Vrijdag kreeg de straat die naar zijn gedenksteen leidt de naam ‘Chemin luitenant-aviateur Pieter Demuynck’.

In Awirs, een deelgemeente van het Luikse Flémalle, was vrijdag veel volk op de been. “De familie van Pieter, de burgemeester, oud-militairen van Bierset, kolonels en de kinderen van de gemeenteschool waren er”, zegt de uitgeweken Limburgse Mientje Vanloon (67) uit Awirs.

Als lid van de vereniging ‘Qualité - Village’ streeft ze naar het bewaren van de herinnering van geschiedkundige gebeurtenissen. “We zijn naar de straat gewandeld. Eerst kon de familie een straatnaambord onthullen, aan de andere kant van de straat deed de burgemeester hetzelfde. Er zijn veel bloemen gelegd, en de kinderen gaven een overzicht van de gebeurtenissen van die bewuste dag.”

“Prachtig was het om de mensen die Pieter dierbaar waren, hier te ontvangen. Pieter verdient die straatnaam. Wat hij voor ons dorp gedaan heeft, mogen we niet vergeten.”

ECo


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio