Bilisium vindt nieuwe stek in ‘Moêderhaus’

Heemkundekring Bilisium glundert. Na diverse omzwervingen vond de veertigjarige vereniging eindelijk een nieuwe, prachtige stek in het vroeger Sint-Martinusziekenhuis. De nieuwe lokalen kregen dan ook een toepasselijke naam: “het Moêderhaus”.

Bilisium is de heemkundekring van Bilzen, gesticht in1968. “Aanvankelijk kregen we van het stadsbestuur enkele lokaaltjes in het Borrehuis ter beschikking. Maar omdat die na verloop van tijd echt wel te klein werden, verhuisden we in 1998 naar de Villa aan de Sint-Martinusstraat, ook een gebouw van de stad”, aldus Frans Maurissen. Elf jaar lang vond de vereniging daar onderdak. Maar ook de oude villa werd te klein. “De voorbije jaren zijn onze archieven fors uitgebreid. En dus stelde het stadsbestuur voor om naar de derde verdieping van het oud-ziekenhuis te verhuizen.”

Twee jaar lang werden de vroegere ziekenkamers omgetoverd tot archiefruimte, secretariaat, vergaderzalen en leesruimte. “Een geslaagde verbouwing, mede dankzij de technische dienst van de stad”, stelt Maurissen. “Er was zelfs ruimte om een auditorium te bouwen. Het biedt plaats aan een 50-tal personen. En we stellen het graag ter beschikking aan andere verenigingen. Er is ook een keukentje.”

Bilisium wil het cultureel-historisch erfgoed van Bilzen bestuderen, behouden en herstellen. Onlangs nog bracht de kring het boekje ‘Sjampe en Verwijte’ uit, van de hand van Bilzenaar Patrick Slechten, met illustraties van Joren Peters. Het boekje kost 12,5 euro en is verkrijgbaar tijdens de opendeurweekends op 19 en 20 en 26 en 27 december, telkens van 14 tot 18 uur.

ErSm


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio