Slapen in een boei

De tweedejaars architectuur kregen een mooie opdracht: bedenk iets waar je tijdelijk kan logeren in de stad. Komt van pas op momenten dat er een of ander evenement bezig is.

“Denk maar aan Winterland, de kunstriënnale, de Virga-Jessefeesten of Pukkelpop”, zeggen docenten architectuur Danny Windmolders en Hugo Roux. “Mensen denken bij kamperen vooral aan iets dat je buiten de stad doet, maar dit kan ook in de stad.”

De studenten zijn zelf op zoek gegaan naar geschikte plekken. Voor het groepje van Marguerite Vanasch (19) was dat de kanaalkom. “We wilden iets dat niet aan een plaats gebonden is en zo kwamen we bij een boei uit. Je dobbert rond op het water en je weet niet waar je ’s morgens wakker wordt. Hoe je dan weer aan de kant geraakt? Met een touw. De bol is aan de onderkant ook verzwaard, zodat die niet kan kantelen. En daar zit ook het sanitair en elektriciteit in.”

De ‘boei’ is gemaakt van kunststof en als je ’s nachts het licht aandoet, lijkt het vanop de kade alsof de hele bol gloeit. Is die boei ook echt te maken? “Ja, maar dan zouden ze het ontwerp wel moeten verfijnen”, zeggen de docenten. “Maar in het tweede jaar mogen studenten nog dromen. Ze moeten hun creativiteit ontwikkelen. Zodra ze in de praktijk staan, is het meestal toch meteen gedaan met dromen.”

Boomhut

Ruben Castro (19) heeft met zijn klasgenoten een boomhut ontworpen voor het Leopoldplein (zie foto). “Het sanitair komt in een betonnen sokkel in de grond. Die sokkel kan – op momenten dat de hut er niet staat – gebruikt worden als zitbank. Net als een boom, is onze constructie breder aan de bovenkant. Op de hut komt een doorschijnend dak waar je naar de kruinen van de bomen kan kijken.”

De constructie kun je gewoon opklappen eens het evenement voorbij. “Bovendien is dit makkelijk te maken, het zijn gewoon vier platen”, zegt Danny Windmolders.

Liliana CASAGRANDE


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio