Commotie rond financiering administratief centrum

De financiering van het nieuwe administratief centrum voor gemeente, politie, bibliotheek, kinderopvang en OCMW op het mijnterrein aan de Pastorijstraat, heeft voor een discussie van bijna drie uur gezorgd.

Burgemeester Alain Yzermans (sp.a) maakt zich sterk dat hij dit kan zonder dat dit een euro extra kost aan de bewoners. Via onder meer besparingen op personeel (geen vervangingen) en op energiekosten, kan de gemeente dit gebouw van 37 miljoen euro betalen.

Zowel CD&V als Vlaams Belang waren zeer boos omdat ze de berekening die Yzermans hiervoor gebruikt, niet op voorhand hadden kunnen inkijken. “We willen dat je die financiering door een extern bureau laat onderzoeken”, zei Roger Vanotterdijk (CD&V). “Ineens mag een extern bureau wel, terwijl wij altijd kritiek krijgen als we externen inschakelen”, repliceerde Veronique Mertens (Open Vld).

“Het gaat hier dan ook om een investering van 40 miljoen”, stipte de CD&V aan. “Maar die maakt geen deel uit van de begroting en die begroting hebben jullie wel gekregen”, reageerde Yzermans. “Daarin zullen jullie zien dat we net door onze besparingen ook geld hebben om te investeren in de wijken.”

De CD&V betwijfelde ook of het OCMW wel meestapt in dit project. “Hebben jullie daar trouwens nog een meerderheid”, was de vraag. Een lid van Om-Nu! heeft namelijk eerder al eens meegestemd met de oppositie.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan lag ook ter goedkeuring op tafel. Een medewerker van studiebureau Libost mocht aan de oppositie uitleggen hoe dit te rijmen valt met het plan van Machiels om op het Remostort 50 hectare serres te bouwen. “Dit zou toch natuurgebied worden”, zei Ludo Diliën (Vlaams Belang). De man van Libost citeerde letterlijk wat in het ruimteplan stond. Maar daaruit kon je opmaken dat saneren in dit geval ook ‘afval opgraven’ kan betekenen. Machiels wil uit dat afval energie halen.

LC

Meerderheid: sp.a (10), Om-Nu! (3), Groen! (1), Open Vld (1), onafh. (1)

Oppositie: CD&V (7), VB (3), S&D HH (2), onafh. (1)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio