Ook Anderlecht overwintert na knappe zege op Ajax: 1-3

Anderlecht heeft zich als derde Belgische ploeg geplaatst voor de zestiende finales van de Europa League. De Brusselaars wonnen op het veld van Ajax met 1-3, mede dankzij twee goals van Romelu Lukaku. Door de zege is paars-wit ook groepswinnaar en dus reekshoofd bij de loting.

pirombouts

Anderlecht had genoeg aan een gelijkspel in de Amsterdam ArenA en stak voorzichtig van wal. De thuisploeg dreigde echter alleen met een ver schot van Pantelic.

2x Lukaku

Het waren de Brusselaars die nog voor het kwartier op voorsprong kwamen. Romelu Lukaku kopte een vrijschop van Boussoufa langs Stekelenburg: 0-1. De thuisploeg was van slag en zag nog geen tien minuten later de achterstand verdubbeld worden na een cadeautje van Oleguer. Via Biglia en Legaer kopte Lukaku de examenstress van zich af: 0-2.

Ajax kon geen vuist maken en werd nog voor rust getrakteerd op gefluit van de eigen supporters. Op slag van rust maakte Boussoufa er bijna 0-3 van, maar de lat zat dwars. Het was evenwel uitstel van executie: op voorzet van (opnieuw) Boussoufa kreeg een blunderende Stekelenburg een derde om de oren. Legear was ditmaal de doelpuntenmaker.

Nutteloze tweede helft

De thuisploeg probeerde in de tweede helft de bakens nog te verzetten, maar Anderlecht kwam op geen enkel moment in de problemen. Integendeel: Mazuch liet dé kans op 0-4 liggen. Met nog een kwartier te gaan kon Emanuelson de eer nog wel redden, maar daar bleef het bij. In de blessuretijd pegelde Rommedahl wel nog op de paal.

De 1-3 is de eerste Belgische zege ooit op Amsterdamse bodem. Anderlecht behaalt zo de groepszege, met evenveel punten als Ajax. Het zit morgen bij de reekshoofden en loot morgen één van de zwakste nummers drie uit de Champions League (Liverpool, Atletico Madrid & Rubin Kazan) of één van de nummers twee in de Europa League.