Oerwoudgeluiden zinderen na op KV Mechelen

De onafhankelijke vzw Malinwa, de overkoepelende supportersfederatie van KV Mechelen, reageert ontgoocheld op een beslissing van het sportcomité van de Belgische Voetbalbond.

svanhaezendonck

Die legt geelrood een speciale sanctie op na een incident tijdens de wedstrijd tegen Moeskroen. Een jongen van zeven maakte toen oerwoudgeluiden naar Moeskroen-speler Mamadou Diakité.

KV moet zijn supporters via de clubwebsite oproepen om zich beter te gedragen. In feburari zal de bond het gedrag van de fans evalueren. De supporters vragen zich af of de maatregel geen brug te ver is.

"Het bestuur van de vzw Malinwa benadrukt dat zij de strijd tegen racisme in stadions steunt. Oerwoudgeluiden, en kwetsende spreekkoren horen hoegenaamd niet thuis op voetbalvelden", zeggen voorzitter Stefaan Leroux en ondervoorzitter Geert Wouters.

"Toch durven wij te stellen dat het incident met Moeskroen een geïsoleerd geval is. Het leeuwendeel van de supporters van KV zijn geen 'racistische', maar 'rasechte' supporters die het goed menen. Een evaluatie van de KV-supporter lijkt ons bijgevolg absoluut nutteloos."

"Bovendien stellen wij vast dat het verzoek van het sportcomité, namelijk het via de website oproepen tot kalmte en waardigheid, reeds onmiddellijk na het bewuste inicident geïnitieerd werd vanuit de buik van onze club zelf."

Op 9 november verscheen er een duidelijk boodschap op kvmechelen.be. "Onmiddellijk na de wedstrijd vond er ook een overweldigend verbroederingsfeest plaats tussen de Mechelse en Moeskroense supporters."

SVH