thumbnail: null
thumbnail: null

Sneeuw zorgt voor chaos: 510 kilometer file

De sneeuwval heeft Vlaanderen donderdag verrast. Op zowat alle belangrijke autosnelwegen en secundaire wegen stond het verkeer stil, of ging het stapvoets.

svanhaezendonck

De chaos was compleet. In totaal stond er op de Vlaamse wegen een nooit geziene file. "Een file van 510 kilometer is de langste afstand in minstens 25 jaar", zegt woordvoerder Danny Smagghe van Touring.

Vooral in de omgeving van Antwerpen en in Brussel was de situatie in één woord rampzalig. Hier en daar gebeurden ook ongevallen door voertuigen die op het spekgladde wegdek aan het slippen gingen.

Zelfs strooiwagens geraakten soms geen meter verder omdat ze zelf vast kwamen te zitten in het verkeer. Overal kwamen bussen van De Lijn tot een uur te laat, en de NMBS moest door het extreme winterweer uiteindelijk tien piekuurtreinen schrappen, en kampte met vertragingen tot een half uur. Enkel trams ontsnapten aan de problemen.

Vanuit het westen naar Antwerpen (E17) of Brussel (E40) rijden, was quasi onbegonnen werk. In het Vlaams-Brabantse Londerzeel zat een deel van de inwoners zonder stroom. Daar had een vrachtwagen de hoogspanning geraakt.

Het personeel van de luchthaven van Zaventem had de handen vol met het sneeuwvrij houden van start- en landingsbanen. In het centrum van het land is het ondertussen wel opnieuw aan het sneeuwen.