Brussels waterzuiveringsstation werkt opnieuw gedeeltelijk

Het Brusselse waterzuiveringsstation werkt sinds donderdagavond opnieuw gedeeltelijk. Dat heeft uitbater Aquiris bekendgemaakt.

svanhaezendonck

Al sinds 8 december stromen miljoenen liters afvalwater van de hoofdstad zomaar in de Zenne. De fauna en flora zijn er opnieuw zo goed als verdwenen. Gemeenten stroomafwaarts betalen ecologisch de rekening.

Mechelen, Zemst, Vilvoorde en ook Antwerpen stapten net als Vlaanderen naar de rechter. In kortgeding spreekt die zich binnen de 24 uur uit over de eis van het Vlaams Gewest. Dat wil dat het station zo snel mogelijk actief is.

Brussels minister van Leefmilieu Huytebroeck (Ecolo) heeft donderdag aan haar collega's meegedeeld dat de installaties uiterlijk vrijdagochtend opnieuw werken. Volgens Aquiris is dat niet zo eenvoudig omdat ze vol met bouwpuin zitten. Daardoor zijn de veiligheidssluizen buiten bedrijf.

Om dat te ruimen, zet Aquiris duikers en gespecialiseerd materieel in. Met pompen uit Nederland zou in de komende uren opnieuw 40 procent van het afvalwater gezuiverd kunnen worden. Pas over tien dagen zou dat lukken voor de hele installatie.