Overslag in Zeeuwse havens herstelt zich

In de Zeeuwse havens Vlissingen en Terneuzen zullen in 2009 voor 28 miljoen ton aan goederen zijn geladen of gelost. Dat is 15% minder dan in 2008. Toch valt het nog mee. Halfweg dit jaar bedroeg de terugval nog 23%. Er is dus sprake van een herstel.

jvangeyte

De daling heeft zich, behalve bij de aardolieproducten, voorgedaan in alle ladingsoorten.

Zeeland Seaports gaat er van uit dat het komende jaar de overslag weer zal stijgen, onder meer als gevolg van de ingebruikname van de nieuwe Scaldia Teminal.

De resultaten over de eerste negen maanden toonden eerder al aan dat de Zeeuwse havens zich verhoudingsgewijs beter hersteld hebben dan de andere havens in het Scheldebekken.

Ondertussen wordt in de Zeeuwse havens aanzienlijk geïnvesteerd. Onder meer de bouw van de nieuwe kades in de Scaldiahaven, het windmolenproject van Verbrugge, de aankondiging van de energiecentrale van C-Gen, de opening van de Van Citterssteigers, het eerste zeecruiseschip in Vlissingen-Oost en de start van PortXcs, het nieuwe havenmanagementsysteem. En in Vlissingen-Oost worden in totaal voor 18,8 ha aan nieuwe tankterminals gebouwd.

JVG