Kamer stemt nieuwe wet op de piraterij

De Kamer keurt vandaag een nieuwe wet op de piraterij goed. Daardoor worden zeerovers, die een Belgisch schip aanvallen of die door Belgische militairen gevat zijn, in België strafbaar als het federaal parket dat wil.

ssimons

Wij hebben een te romantisch beeld van zeeroverij. Wij denken dan aan Piet Piraat, die met een lapje voor zijn oog op een rubberen bootje ronddobbert om wat buit op te strijken. Dat is lang voorbij. Paterij is big business geworden, vooral voor de Somalische kust. De inhoud van het schip is bijzaak, het losgeld telt. Gemiddeld bedraagt dat nu al zo’n 1 miljoen dollar. Allerlei (advocaten)kantoren, met zetel in Londen, treden als makelaar om te onderhandelen over het losgeld.

De piraten bedienen zich van satelliettelefoons en moderne technologische snufjes. Er zijn linken naar de georganiseerde misdaad en naar Al Qaida.

Er komt nu een nieuwe wet, waardoor piraten die op zee gevat worden in België kunnen worden vervolgd. Renaat Landuyt (sp.a) had graag gewild dat dit in Antwerpen zou gebeuren, maar de meerderheid koos voor Brussel.

Hoeveel gevallen van piraterij zijn? Waarom vooral in Somalië? Wat doet België ertegen? Hoe groot is de schade? Wat zou er nog moeten gebeuren? Dat alles leest U op