Maersk Line aanvaardt sociaal plan

De 197 werknemers van de rederij Maersk Line in Antwerpen hebben het sociaal plan aanvaard, dat de reorganisatie van hun bedrijf moet verzachten. Dat gebeurde met 85% ja-stemmen. 12,5% stemde tegen, 2,5% onthield zich.

jvangeyte

Net zoals vele andere lijdt Maersk Line onder de economische crisis. In de eerste negen maanden van het jaar ging het bedrijf al diep in het rood. Bovendien zijn ook de vooruitzichten niet goed.

En dus moet er worden ingegrepen. Ook in de Belgische afdeling. Vorige maand kondigde de directie daarom aan 20 jobs te zullen schrappen.

De onderhandelingen met de vakbonden leverden intussen een sociaal plan op. Dat voorziet in een vrijwillig vertrekplan en brugpensioenen vanaf 58 jaar. Daarnaast wordt een arbeidsduurvermindering van één uur per week met quasi behoud van loon doorgevoerd. Dat kan omdat de overheid tussenbeide komt met een premie.

Volgens Pascal De Bel van de socialistische vakbond BBTK zullen hierdoor - in vergelijking met het initiële plan - bijna geen naakte ontslagen moeten gebeuren. Al betreurt hij dat er geen garantie is dat er geen bijkomende herstructureringen zullen komen op korte of middellange termijn.

JVG