Beursorders te duur bij klassieke banken

Wie online beursorders wil doorgeven en alleen kijkt naar de prijs en de kwaliteit van de gekregen informatie is het best af bij BinckBank. Die instelling biedt echter weing andere bankdiensten. Wie dat wel wil, kan het best aankloppen bij Keytrade Bank en Deutsche Bank.

jvangeyte

Test-Aankoop analyseerde het online doorgeven van beursorders. Dus zonder dat er een bankbediende aan te pas komt. De consumentenorganisatie legde daarbij Argenta,BinckBank, BKCP, BNP Paribas Fortis, Bolero, Deutsche Bank, Dexia, Fortuneo, ING, KBC, Keytrade Bank en Lynx op de testbank.

Opvallend is dat de dienstverlening van de gespecialiseerde online makelaars het best uit de verf komt. Nochtans rekenen zij de laagste kosten aan. De klassieke banken geven minder dienstverlening, al hebben zij de hoogste tarieven. Duur is dus niet altijd beter.

Beste koop

Test-Aankoop ging onder meer na wat een belegger die 10 aandelen bezit voor in totaal 50.000 euro en die tien verrichtingen per jaar doet voor 2.500 à 5.000 euro kwijt is aan kosten. KBC bleek de duurste te zijn. Hier kwam de factuur uit op 409 euro. BinckBank was de goedkoopste met 85 euro.

De titel voor Beste Koop ging dus naar Binckbank. De kosten voor het uitvoeren van een beursorder liggen zowat 50% lager dan bij Bolero en zowat 30% lager dan bij Keytrade Bank (die zelf nochtans allebei nog beduidend goedkoper zijn dan de grote banken).

Voor de spaarder die al zijn bankzaken (zichtrekening, bankkaarten en spaarrekening, onmogelijk bij BinckBank) bij één financiële tussenpersoon wil centraliseren, raadt Test-Aankoop Keytrade Bank aan. Wel heeft die bank in heel ons land slechts één enkel kantoor, in Brussel. Als dat een breekpunt is, is Deutsche Bank een goed alternatief.

Wie wil weten welke makelaar voor hem de beste oplossing geeft, kan tot eind januari gratis testen op de webstie van Test-Aankoop. Na die tijd kunnen alleen leden er nog terecht.

JVG