UCI wil één crossvrij weekend per maand

Veldritwedstrijden lijken hoe langer hoe meer een Belgisch kampioenschap. Buiten de Tsjech Zdenek Stybar lijkt momenteel geen enkele buitenlander renners als Albert en Nys te kunnen bedreigen. De UCI ziet de vele wedstrijden in ons land als een belangrijke oorzaak van die evolutie en wil er iets aan doen.

fvranckx

UCI-coördinator Peter Van den Abeele denkt eraan om België te verplichten één weekend crossvrij te houden. Hij gaat daarmee in op de vraag van enkele buitenlandse organisatoren.

"Belgische organisatoren hebben het geld om alle toppers aan te trekken", zegt Van den Abeele vandaag in Het Laatste Nieuws. "De buitenlandse toppers rijden niet in eigen land, waardoor de sport daar nog weinig aandacht krijgt. In dat crossvrije Belgische weekend kunnen de renners uitzwermen naar het buitenland."

Van den Abeele geeft een voorbeeld als waarschuwing: "Nu is het bij ons allemaal koek en ei. Maar dat was het 15 jaar geleden in Zwitserland ook. Als de Belgen wilden, konden ze wekelijks naar Zürich en omstreken. Maar zie wat er nu van overblijft. Het kan dus snel keren."

Meer over UCI