Joëlle Milquet werkt aan dienstencheques van 4 euro

Mensen met een laag inkomen zoals eenoudergezinnen, mensen met een handicap of ouderen met een minimumuitkering, kunnen beroep doen op dienstencheques voor slechts 4 euro. Minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) heeft een koninklijk besluit (KB) klaar over die "sociale dienstencheques".

jlenaerts

Dienstencheques worden vaak gebruikt om poets- of strijkhulp te betalen. Ze kosten 7,50 euro per stuk, na de fiscale aftrek kost het nog 5,25 euro. Maar dat vindt Milquet te duur voor mensen met een laag inkomen. Ze heeft dan ook een KB uitgewerkt om sociale dienstencheques van maximaal 4 euro in te voeren.

De ministerraad ging het KB donderdag goedkeuren, maar dat wordt nu uitgesteld. De inspectie van Financiën heeft nog geen advies kunnen geven, dus komt de goedkeuring er waarschijnlijk pas na de kerstvakantie.

Belastingen

Bovendien is Open Vld ook niet tevreden over het plan van Milquet. "Mensen met een laag inkomen die niet kunnen profiteren van de fiscale aftrek, krijgen al een belastingkrediet, zodat ook zij maar 5,25 euro kwijt zijn", aldus Kamerlid Sofie Staelraeve in Het Laatste Nieuws.