Milieuorganisaties misnoegd over partyvluchten Brussels Airlines

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines plant op oudejaarsavond gratis partyvluchten, met terugkeer in de ochtend van Nieuwjaar. Milieuorganisaties reageren verontwaardigd.

kscherpenberg

"Vlieg het nieuwe jaar tegemoet", luidt de slogan van Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij koos Berlijn, Barcelona en Kopenhagen uit als mogelijke bestemmingen.

Stunt

Dat Brussels Airlines een partyvlucht, met de daarbij horende CO2-uitstoot aanbiedt naar de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar momenteel de klimaattop plaatsvindt, stoort de milieuorganisaties nog het meest. "Het is dan wel een stunt om de aandacht te trekken, maar ik vind dit initiatief allesbehalve geslaagd. Dit kan echt niet", aldus Danny Jacobs van de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen.

"De luchtvaart bekommert zich niet om de verontrustende evolutie van ons klimaat, want de luchtvaartsector valt buiten de klimaatakkoorden. De vliegmaatschappijen hoeven geen verantwoording af te leggen", gaat Jacobs verder.

"Dat is nefast voor het broeikaseffect. Gratis vliegen of goedkoop vliegen heeft ook zijn kostprijs. De belastingbetaler betaalt mee in de concurrentieslag tussen de luchtvaartmaatschappijen maar het is vooral het milieu dat de prijs betaalt."