Het weer voor donderdag 17 december

Vanochtend is het vanwege de bewolking minder koud dan de voorbije dagen met minima tussen -4 en -2°C. Vanmiddag wordt het echter niet veel warmer met maxima tussen -1°C en het vriespunt. Voormiddag is het op de meeste plaatsen droog al kan er vooral in het noordwesten van de provincie af en toe al wat lichte sneeuw vallen.

rweytjens_fr

Namiddag en vanavond kan er overal wat sneeuw vallen, al blijft de meeste neerslag ten westen van ons. De verschillende weermodellen berekenen tot middernacht tussen 1 en 4cm voor Limburg. In de westelijke helft van de provincie kan een centimetertje meer vallen dan in het uiterste oosten. Vlak aan zee kan zich een sneeuwtapijt van meer dan 15cm vormen. De wind waait zwak uit het zuiden tot zuidoosten.

Vrijdag liggen de minima tussen -8 en -4, afhankelijk van de bewolkingsgraad. Overdag blijft het op de meeste plaatsen lichtjes vriezen. Het is dan overwegend droog met hier en daar misschien wat lichte sneeuw of motsneeuw. Er waait een snijdende noordoostenwind.

Zaterdag blijft het koud winterweer. Waarschijnlijk zorgen wolken ervoor dat het in de ochtend niet al te koud is met minima tussen -4 en -2°C. Het blijft wel op de meeste plaatsen droog, al is een sneeuwbuitje niet helemaal uitgesloten. 's Middags komt de temperatuur even in de buurt van het vriespunt uit maar nog vooraleer de zon achter de horizon is verdwenen zal het weer aan het vriezen zijn.

Ook zondagochtend wordt de vorst wat getemperd door de bewolking. Overdag is er echter kans op enkele centimeters sneeuw. De temperaturen komen net boven het vriespunt uit maar op de koude bodem zal de sneeuw toch wel blijven liggen.

Maandag is het zeker nog koud maar voor de dagen daarna zijn de verdere ontwikkelingen nog altijd onzeker. Het hangt van details af of we in de koude landlucht met van tijd tot tijd wat sneeuw blijven vertoeven, of dat zachtere zeelucht uiteindelijk de winter toch weet te verdrijven. Ik schat de kansen op een witte Kerst momenteel op 50/50.

Ruben Weytjens

Niet te missen